onsdag 31 juli 2013

Ett till besök

1889 köper förre sjökaptenen Axel Vilhelm Björkeroth Görlinge "1,2 2 mantals rusthåll" gården är då taxerad till 26 000 kronor. Bara två år senare, 1891, dör han och hustrun Carin tog över driften av gården. Vid den tiden bodde 19 personer på gården och ytterligare 14 på ägorna.1890 fick de en son, Axel, som senare tar över gården. Axel byggde  1924 till ytterligare ett hus på gården till sin familj.

I måndags kom Axels son Torsten på oväntat besök. Han är född här (fast inte i vårt hus) 1929.

Torsten berättade hur det såg ut på Görlinge på den tiden: här har funnits ett litet vindkraftverk som drivit vattenpumpen, flera lador och uthus är borta nu, dasset har flyttats två gånger och står nu vid "byns" nyaste hus.

Vi fick också höra om vilka som bodde i vårt hus, det var bostad åt några av de familjer som jobbade på Görlinge: lagårdsförmannen Nilson med fru och två barn bodde nere, lagårdskarlen Spångberg med fru och fem barn bodde uppe. I kammaren innanför köket bodde en piga. I bagarstugan brukade en läderarbetare hålla till men han reste runt och bodde inte där hela tiden.

Fågelexpedition

En liten fågelunge hade trillat ur sitt bo i husknuten. Vi såg den första gången för ett par dagar sen men trodde att den var död då.
Idag pep den och hoppade runt så vi bestämde oss för att göra en insats.

Grannen är ornitolog - han artbestämde krabaten som en tornseglare. Sen tog vi en stege och satte tillbaka den i sitt bo - nu hoppas vi att den inte trillar ur igen och att föräldrarna fortsätter mata den.
I förgrunden tornseglare och i bakgrunden delar av räddningsexpeditionen.

Garderoben som verkstad

Inne i den mörka garderoben på ovanvåningen syntes det inte.

Men när jag tog ner skivorna kunde jag se att den använts som verktygsförvaring...

tisdag 30 juli 2013

Första byggmötet

Igår höll vi första officiella byggmötet med antikvarie och Christer Flodin från Byggvårdsmagasinet i Grillby. Det är firman som ska hjälpa oss med renoveringen.
Det första steget blir att ta upp alla golv för att se hur grunden ser ut. Sen ska timmerstommen åtgärdas, vissa delar måste bytas och andra halvsulas. I grunden ska all cement tas bort och stenarna läggas på plats. Efter det är det dags att isolera och bygga upp golven igen. Ungefär så långt hoppas vi komma i år om vi inte stöter på några oväntade hinder.

lördag 27 juli 2013

Nån har slagit upp ett hååål

Vi fortsätter på temat att rensa så att vi kan undersöka de fuktskadade väggarna. Nu har turen kommit till ovanvåningen där det finns ett stort hål i taket där det regnat in. 
En granne från Gissle var förbi, Roger, och berättade om upprustningen som man gjorde i början av 2000-talet. Han hade varit med på mycket av arbetet och kunde bland annat berätta att hålet i taket berodde på att tidigare ägare inte vågat gå upp på taket och lägga tillbaka trasiga takpannor. Istället hade man petat upp dem med måttlig framgång. Taket lagade man 2001 men konsekvenserna under finns kvar. 
Innertaket på bilden har en rätt begränsad skada, det är ca en kvadratmeter som är skadad inklusive en takbjälke. Under det har köksskåpet en del skador så det får vi ta bort och under det är själva timmerstommen ganska dålig. Från skåpet behåller vi luckor och beslag för att kunna återskapa något liknande senare. 
Det är alltså timret mellan köket och kammaren på nedervåningen som har drabbats värst. Där kommer en hel del behöva bytas ut.
Kranen från köket uppe.

Emaljerad gjutjärnsho från köket uppe, det där nere har en likadan.

Kranen från köket nere, jag betvivlar att där runnit varmt vatten, texten på vredet till trots.

När jag var uppe på taket och skyfflade bort fuktskadat spån hittade jag en del tidningar som man använt till tätning. Alla är från tiden 1917 till 1918. Det stämmer ganska bra med det som Roger berättade - att han fått berättat för sig att ovanvåningen byggts till 1917. Det stämmer också ganska bra med namnet Spångberg som står skrivet på virket i trappan upp. Enligt Rune (han som bodde här mellan 1950-1953) skulle han ha jobbat här på 20-talet.
Gamla tidningar.

Fynd från skåpet: ett tyll och ett rakblad.

Fyndtur

Först for vi till Bahco-outleten på jakt efter en stor rörtång, som vi behöver för att montera ner de gamla rören i huset. Någon sådan hade de inte, de är tydligen väldigt populära och säljs så fort de kommer in i butiken. Däremot hade de en massa annat bra att ha till låga priser.

Nästa fynd dök upp på tippen, bland jord och cement i 'fyllnadsmassor' hade någon slängt krukor och porslin. Vi räddade bland annat tre krukor från Uppsala-Ekeby...


tisdag 23 juli 2013

Skor, hattar och en väst

Idag klättrade vi upp för att undersöka fuktskadorna i taket på lägenheten uppe. Utöver ett rätt rejält hål hittade vi en massa grejer som man kastat upp under årens lopp: mest skor, kläder och hattar. Men även burkar, trasiga verktyg och annat:

Vad är bilkol? Kol till bilen eller bilat kol?

Köksgolv

Överst ett par lager färg, sen tjärpapp klistrad på en ful brun korkmatta som låg på lumppapp. Och under det trägolvet:
Ska bli spännande att se vad som finns under det golvet - förhoppningsvis ett annat golv...

måndag 22 juli 2013

Bakom väggen...

...fanns en annan vägg.
Köket och matsalen har en utformning som fått oss att tro att det inte var byggt så från början. En försiktig undersökning visade att väggen bestod av en treetex-skiva utanpå en plankvägg - alltså inte timrat alltså inte original. Väggen var visserligen ordentligt tjock vilket inte riktigt stämde med plankvägg men vi bestämde oss i alla fall för att börja ta ner tri-texen och undersöka väggen. 

Det visade sig att det under plankväggen fanns ytterligare en plankvägg och att det var lerklinad. Väggen ser ut att ursprungligen ha haft en bröstlist och senare varit tapetserad minst fyra gånger. Först två äldre tapeter med tidningspapper mellan sen tidningar med text från (förmodligen) första världskriget och en röd tapet och sen ytterligare en tapet från ca 1920. Den sista tapeten finns också i kammaren till vänster om köket.
Tapeter på lerklinad vägg.


Hela väggen mot köket efter att vi tagit bort tri-texen. Sista biten in mot murstocken är tegelvägg med puts. På den putsen finns bara de sista tre tapeterna - den borde alltså vara gjord kring 1900.

Inspirerade av våra upptäckter gav vi oss på väggen mot kammaren. Här var alla spår av tapet och de flesta spåren av målning borttagna i samband med att man satte upp skivorna under 1930-talet. Vad vi kunde se var att väggarna har varit tjärade (eller så hade det rykt in ordentligt) och sen lerklinade, finns också spår av bröstlist. Dessutom hittade vi spår av gamla avsågade takbjälkar. De hade nog tagits bort i samband med att man isolerat och höjt golven, kanske i början an 1800-talet. Och kanske samtidigt som man byggde mittväggen..,
Dessutom hittade vi en igenspikad och förstörd dörr.

Dörren har gått in till kammaren innanför hallen.


fredag 19 juli 2013

Besök

Vi har fått besök från förr. Rune som var den sista som bodde i huset kom förbi och hälsade på.
Han hyrde nedervåningen mellan 1950 och 1953 medan han byggde sitt eget hus i grannbyn några hundra meter bort. Fem personer var de som bodde där nere och i lägenheten en våning upp bodde en sprängare som hette Ivan med sin familj. 
Då såg man huset som fullt modernt, det fanns ju både el och vatten. Utedass fanns nedanför logen och brygghus (tvätthus) fanns nere i parken bakom huset.

Själva har vi varit på besök i den andra änden av husets historia. Comministern Johan Östman ägde huset mellan 1739 och sin död 1787. Kanske (förmodligen) var det han som lät bygga huset. Johan var comminister i Fröslunda församling och ligger begravd i kyrkan tillsammans med sonen Olaus och hustrun Anna Christina.

 

tisdag 16 juli 2013

Kortsidan avpanelad

Panelen på västra kortsidan har kommit ner och vi inspekterar skicket. En del skador här och där, främst under fönstren och vid bakre knuten.


Det syns tydligt att det tidigare funnits lägre och en aning bredare fönster. Inte oväntat. Syns även att de varit monterade längre ner. Förmodligen flyttade man upp dem en bit när man isolerade och höjde golven inne i huset.

torsdag 11 juli 2013

Vi har el!

Indraget och klart!

Elen är nära nu!

Till höger grävaren som gräver ner kabeln, till vänster pinnen med röd topp som markerar var elskåpet ska stå.
Om de jobbar på nu så klarar Vattenfall att leverera inom ett halvår från att vi beställde Elinstallationen...

onsdag 10 juli 2013

En bit fasad

Vi har under dagen tagit ner en bit av panelen. Det började bra, inte ens under fönstren var timret dåligt. 
Dessvärre visade det sig att vattenskadan vid nästa timmerknut (till vänster i bild) var värre än vad vi hade hoppats på. Nästa steg blir att gå in och ta ner tapeten för att titta på timret inifrån.

Syns inga spår av att fönstren varit placerade på annat sätt än idag.

måndag 8 juli 2013

Sommar


Sommarens arbetsläger har börjat. Första dagen ägnade vi åt att ordna utekök och husvagnen. Ja - vi bor i husvagn för att hålla huset tomt under renoveringen. Och för att huset är för skruttigt för att bo i...

Dag två åkte vi och shoppade en byggbil. Kåpa på flaket och dubbelhytt stod på önskelistan, saftblandare på taket var en bonus: