fredag 31 oktober 2014

Ljus i höstmörkret

Mörkret faller tidigare och tidigare, bilden här under är tagen strax efter fyra på eftermiddagen...
Våra gamla halogenlampor är vingliga, blir brännheta och envisas med att gå sönder, dessutom drar de en jäkla massa ström. Vi har ett tag tänkt uppgradera dem till nya LED-varianter så när vi fick ett erbjudande om att testa lite nya arbetslampor från Elampan var det bara att slå till.

De nya lamporna till vänster i bild, den lilla i mitten på 10W och de andra på 20W vardera men med lite olika spridning, färgton och funktion. Till höger min gamla 500W halogenlampa.


Minstingen med design inspirerad av Apple: 10W, vattentät och står för sig själv om man inte vill skruva fast den i fästet.

Praktiskt att de nya lamporna passar till de gamla stativen, för en som inte gillar att slänga saker gör det det lättare att byta då.

Dessutom är det helt annan byggkvalitet på de här lamporna. De håller sig i den position som man sätter dem. De gamla var ju rätt baktunga och hade en tendens att helt plötsligt falla bakåt och rikta allt ljus upp i taket.

Min favorit, laddbar så man kan lätt bära den med sig vart man behöver!

Ska det vara så svårt att göra byggkläder?

Jag är rätt lång och smal och att hitta byggkläder som passar är ett elände. Av någon anledning verkar tillverkarna tro att alla som bygger är bredare än vad de är långa.

Nu är mina byggbyxor helt utslitna så det är dags att ta tag i problemet igen.
Hittills utan resultat.

Byggjackor är till och med snäppet ännu svårare att hitta. De är inte bara för vida de är dessutom formade som en boll så att de definitivt åker upp i midjan om man skulle råka röra sig.

Min favoritbyggjacka är en gammal Powerhoudi men ibland behövs ju något mer. Jakten fortsätter...

tisdag 28 oktober 2014

Slipa golv

Slipar golvet till bagarstugan, det är i rätt dåligt skick (som jag varit inne på tidigare) så det kommer ta tid. 
Jag kör med skrapa till fläckarna av tjära, de går ganska lätt att få bort men lämnar missfärgningar som sitter djupt i träet. Sen har jag använt bandslip och excenterslip beroende på hur ojämnt golvet är och till sist putshyvel där det gick. Fast det slutade jag rätt snart med för hyveln tog mycket stryk av sand och småsten som sitter inbakat i plankorna.
En klar fördel med att slipa golv som inte ligger på plats är att det är rätt bekvämt med arbetshöjden.

onsdag 22 oktober 2014

Gångjärn

Håller på och fixar med gångjärn till dörren som ska sitta mellan hallen och bagarstugan. Kvar på dörren satt två olika gångjärn som saknade andra halvan. Dessutom var det märkligt nog den delen som borde ha varit på karmen som satt på dörren. Gångjärnet till höger på bilden nedan var förmodligen det originalgångjärn som hörde till dörren, det var ordentligt nitat i dörren. Det andra gångjärnet kom inte med på bilden.
Min första plan var att återanvända gångjärn från en kasserad dörr - det är gångjärnet till vänster i bilden ovan. Dessvärre funkade inte det eftersom vi bestämde oss för att vänsterhänga dörren...

Blev till att beställa nya fast i gammal stil. De ser lite för bra ut nu men blir nog bra om man målar över dem.

måndag 20 oktober 2014

Uthus

Vårt stora hus är inte på något sätt k-märkt eller liknande. Att vi krånglar tillrenoverandet är helt vårt eget fel. Uthuset däremot är listat hos riksantikvarieämbetet, förmodligen för att det är en överkragad bod och de är rätt ovanliga i den här trakten.

Boden är tillbyggd med ett lider i ena kortänden.

Boden är flyttad vid något tillfälle, märkningarna från flytten syns tydligt. På kartan från 1842 finns ett hus med exakt samma storlek på en annan plats på gården.

Låsen är gamla stocklås, dessvärre finns inga nycklar kvar.

Tydligen har här varit mer aktivitet tidigare för baksidan som vetter ut mot vägen är full av gamla häftstift och häftklammrar.

torsdag 9 oktober 2014

Om skumglas

På allmän begäran kommer här ett inlägg om skumglas. Eller, jag har tänkt ett tag att jag skulle skriva ett inlägg om skumglas så när det idag dök upp ett par frågor så var väl det ett tecken.

Hasopor är märket på det skumglas som tillverkas i Sverige, i Hammar närmare bestämt.  Skumglas tillverkas genom att man tar returglas som krossas till fint pulver och sen körs i en ugn där det smälts och man tillsätter luft. Resultatet blir luftfyllda "stenar" i storlek mellan ett par centimeter och uppåt dryga tio centimeter. Skumglaset är kapillärbrytande så det leder inte upp fukt som kommer från marken. Det har ett hyfsat bra isolervärde (lambda  runt 0,1) dvs ungefär samma som för lecakulor. En fördel mot lecakulorna är att det sätter sig och blir ganska fast efter ett tag, eftersom stenarna är lite kantiga hakar de i varandra. Lecakulorna som är runda har en större tendens att röra sig. En nackdel är hanteringen. Hasopor används mest vid vägbyggen och andra större byggen - det är nog där det trivs bäst för det gör motstånd mot all form av hantering med vanliga verktyg. Vi har försökt med skyffel, spade, grep, kratta, räfsa och fyllhammare. När högen var hög gick det ganska bra att skjuta in en OSB-skiva och ha som lastbrygga som man kunde skjuta ut Hasoporet på och sen skyffla det. Men om man försöker få in en spade eller liknande i högen tar det snabbt stopp.

Bäst hade förstås varit att lägga ut skivor på marken innan lasset kom och sen skyffla direkt från det. Så var det tänkt och skivorna var utlagda när lastbilen kom. Dessvärre var vi inte på plats själva och chauffören valde (trots att jag pratade med honom i telefon när han kom fram) att lasta av direkt på gräsmattan. Han hade säkert en bra anledning till det men om han hade tagit sig tio minuter att först flytta skivorna så hade det sen sparat oss veckor av jobb med att flytta Hasoporhögen. Det jobbet är för övrigt inte klart än och vi kommer nog få schakta bort det sista lagret i gräsmattan för det blir ordentligt inbakat. Damn you lastbilschaufför, damn you!

En annan sak är att det smular sig en aning vilket gör att lasset kommer med en hel del damm. Jag tror att det påverkar fukttransporten eftersom dammet blir blött om det till exempel regnar på det. Vi försökte undvika att få in dammet i så stor utsträckning som möjligt.

När man väl fått in det är det rätt lätt att hantera, bara att kratta runt till där man vill ha det och sen gå runt på det ett tag så att det sätter sig.

Vi har fyllt med mellan 30 till 40 cm Hasopor vilket borde ge tillräcklig isolering för att inte ha för kalla golv (30 cm Hasopor ger ett U-värde på 0,2). Eftersom vi fortfarande inte har lagt på golven funderar vi på om vi dessutom ska lägga linisolering runt väggkanterna. En fördel med det är att om man lägger det lite i spänn kan det expandera om skumglaset skulle sjunka ihop och på så sätt undvika en glipa för luft att blåsa in. Nackdelen är att en av våra hantverkare har sett en liknande konstruktion som drabbats av hussvamp...

Vi fick en fråga om priset också, vi betalade drygt 800 kr per kubikmeter inklusive transport. Eftersom själva transporten är skitdyr så tog vi i lite extra för att det definitivt skulle räcka så att vi inte skulle behöva beställa mer.

söndag 5 oktober 2014

Obligatoriskt höstinlägg...

För bara en vecka sen var alla träden gröna men nu är hösten definitivt här.





lördag 4 oktober 2014

Kvällsarbete

Den här kvällen roar jag nig med att försöka passa in en dörr i karmen mellan bagarstugan och hallen. Inte lätt - inget mått är rakt åt något håll...

Uppe till höger var jag tvungen att ta av trappan lite för att dörrbladet ska passa in, när jag gjorde det såg jag att trappan tidigare varit kapad där så öppningen har nog varit i bruk efter att trappan sattes in.

Dörr till hålet saknades och måtten, 162*83 cm, har gjort det svårt att hitta en ersättare. Lösningen hittade vi i grannen lada, en gammal dörr var provisoriskt upphängd för att skilja grisarnas utrymme från ett annat rum. Nu får grisarna nöja sig med en hemsnickrad och vi har fått en dörr som med lite justeringar nog kommer passa bra.


fredag 3 oktober 2014

Fönsterrenovering

Minns ni den där plankan som hoppade upp och slog sönder en ruta? Nu var det dags att fixad den där rutan.

Eftersom jag aldrig gjort det här tidigare blev jag mycket glad över erbjudandet att få hjälp med bytet av rutan och dessutom en kurs i fönsterrenovering. Den som stod för erbjudandet är en mycket erfaren fönsterrenoverare och målare aka mamma. Det är mest henne ni ser på bilderna men mellan tagningarna fick jag göra grovjobbet ;-) Alla tips och tricks i texten nedan kommer naturligtvis också från henne...

Steg ett var att ta bort gammal kitt och de glasskärvor som satt kvar.
Hade ingen speedheater men eftersom rutan redan var krossad så gick det bra med varmluftspistol. Vi hade en gipsskiva som skydd för den hela rutan bredvid.

Skrapat och klart, obs skrapan med kniv i 90 grader - mycket bra för att skrapa kittfalsen!

Det läskigaste momentet, mäta och kapa nya glaset. Okej, mätandet var inte så läskigt men kapandet... Det är en återvunnet ruta från ett gammalt källarfönster vi jobbade med.

Skära

Och bryta - det gick bra.

I med rutan på rätt plats (mätandet gick alltså också bra).
Första stiftet böjt och redo att spikas fast.



OBS att stiftet spikas en liten bit ovanför rutan och böjs sen när den spikas fast så att den håller rutan på plats. Om man spikar stiftet så att det sitter direkt mot rutan skapar man spänningar som kan få rutan att spricka.

Dags för kitt:

Pressa fast.


Jämna till


Ta bort överflödet.



Ta bort oljerester från kittet med hjälp av krita

Klart (bortsett från att det ska bli målat imorgon)

onsdag 1 oktober 2014

Första etappen för trapphuset

Nu är Dorbet (byggfirman heter så) på plats och har satt igång med att fixa vårt trapphus. Först togs fönstern ur för att de inte skulle ta skada. Sen fäste de en rejäl tvärgående balk i stommen och hissade upp trapphuset med hjälp av domkrafter.

Sen var det dags att bila bort den gamla grunden och börja gräva ut.

Grävandet har gått snabbare än planerat trots att det var mycket sten i marken.