måndag 30 mars 2015

Ritat lite...

Har ritat lite på trädgård. Det är rätt kul att sitta och fundera och få fram resultatet direkt, riktigt så funkar det ju inte i verkligheten.
Så här tänker vi just nu - det fina med att det tar lite längre tid irl är att man hinner ändra sig ett par gånger till...
På baksidan behåller vi, som sagt, det mesta av parken som den är. Över infiltrationen lägger vi trädgårdslandet och en pergola som man kanske kan fika i. Jag blev inspirerad av en massa trädgårdsbloggar och hade tidigare någon sorts idé om att vi skulle kunna komma igång med det redan nu till sommaren men så kommer det nog inte bli. 

Någon sorts lekstuga/klätterträd ska vi bygga redan nu under våren men den är inte inritad - jag kom inte riktigt på hur jag skulle rita.

På framsidan vill vi ha några fruktträd, odlingslådor för örter och en uteplats. Uteplatsen blir nog stenlagd. Sen blir det nån sorts rondell som binder ihop alltihop.

Vi har lite idéer om uthus, garage och växthus men det är inte inritat än...


söndag 15 mars 2015

Vill inte åka hem

Jag och sonen har varit nere på Görlinge själva över helgen. Vi har fixat och donat och haft det bra. Lite kallt i luften men vindstilla och soligt. Våren börjar göra sig påmind lite här och där.
Nu är det dags att packa ihop och fara hem till lägenheten. Tur att det inte är så långt till sommaren då vi kan vara nere flera veckor i sträck!

torsdag 12 mars 2015

Praktisk läsning

Utöver alla böcker om byggnadsvård så är den här riktigt bra att ha. Tror jag i alla fall. Jag har precis köpt den...

Innehåller all möjlig information om sånt där som man har en aning om hur det är men inte vet exakt plus en hel del som är helt okänt för mig. Jag har suttit och bläddrat i den några timmar nu - fascinerande! Tror jag kan avsluta mitt konto på byggahus.se och avinstallera google...

Kolla här till exempel:
Hur man ritar sin elanläggning
Klassiska byggelement...
Planering


Och 540 sidor till med saker som man behöver vet (ok, det finns också en del saker som jag inte behöver veta, tex hur man bygger en hörsal för att få bästa akustiken)

torsdag 5 mars 2015

Trädgårdsfunderingar

Trädgården håller på att tina fram och vi funderar på vad vi ska göra med den. Steg ett är naturligtvis (för oss som gillar att planera) att göra en ritning. Har måttat in alla träd och jämfört med satelitbilder och så vidare. Inte helt lätt att få ihop en bra översiktskarta, men tillslut gick det ihop.

Idag består ju trädgården till största delen av vildvuxen park, många stora gamla lövträd men bortsett från det i stort sett ingenting. Bakom huset finns avloppsanläggningen med infiltration. Vi funderade på att lägga ett trädgårdsland där - blir ju liksom direktgödslat underifrån? Eller kommer det massa läskiga kemikalier från avloppet som vi inte vill ha i maten? Dessutom kommer vi nog vilja ha en uteplats på baksidan, det är bäst morgonsol för sommarfrukostar där.

Parallellt med vägen går gamla vägen med allén. Där kommer vi nog inte göra så mycket mer än att rensa bort sly.

En lekstuga till barnen tänkte vi börja bygga redan i sommar, den ska nog också ligga bland träden norr om huset.

På framsidan ska vi ha lite gångar och rabatter, ska skissa in dem så snart vi kan bestämma oss.

Vi gillar båda i teorin att ha trädgård och odla grejer. Problemet är bara att vi inte riktigt tar tag i det och lär oss. Runt vårt förra hus satte vi mest ner buskar och blommor lite som det passade för stunden och sen fick de växa om de klarade det. I min inre bild ska vi i framtiden ha en sån där fantastiskt vacker trädgård - desutom gillar jag idén om att vara självförsörjande på grönsaker och liknande så ett prunkande trädgårdsland tänker jag mig också att det finns. Ska bli kul att rita och planera och spännande att se om det blir av ;-)

måndag 2 mars 2015

Föredrag i Sockenrådet

Igår var vi inbjudna till Biskopskulla sockenråd för att hålla ett föredrag om huset, historien och byggandet. Det var väldigt roligt att få fria händer att prata om vårt intresse  och att träffa lite mer folk i trakten. Folket fick höra långa berättelser om lera, timmer och gårdens historia. Det var rätt kul att sammanställa föredraget också - att titta tillbaka på vad vi gjort och fundera över vad som är intressant att prata om. Jag tycker själv att föredraget gick ganska bra och barnen höll sig lugna och fina med hjälp av semlor och iPad :-)

Vi var lite stissiga i samband med föredraget så vi glömde att ta bilder men en lånad bild på bagarstugan med Bishop Hill Museet kan vi visa.

Det är där sockenrådet håller till med möten och pubkvällar. Sockenrådet är för övrigt en oreligiös förening som bildades efter Biskopskulla församlings sista kyrkstämma med syftet att:
- bevara och främja samverkan med alla som är intresserade av att besöka oss i Biskopskulla
- bevara kulturella och historiska värden och intressen inom socknens gränser samt sprida kunskapen om dessa.