fredag 3 oktober 2014

Fönsterrenovering

Minns ni den där plankan som hoppade upp och slog sönder en ruta? Nu var det dags att fixad den där rutan.

Eftersom jag aldrig gjort det här tidigare blev jag mycket glad över erbjudandet att få hjälp med bytet av rutan och dessutom en kurs i fönsterrenovering. Den som stod för erbjudandet är en mycket erfaren fönsterrenoverare och målare aka mamma. Det är mest henne ni ser på bilderna men mellan tagningarna fick jag göra grovjobbet ;-) Alla tips och tricks i texten nedan kommer naturligtvis också från henne...

Steg ett var att ta bort gammal kitt och de glasskärvor som satt kvar.
Hade ingen speedheater men eftersom rutan redan var krossad så gick det bra med varmluftspistol. Vi hade en gipsskiva som skydd för den hela rutan bredvid.

Skrapat och klart, obs skrapan med kniv i 90 grader - mycket bra för att skrapa kittfalsen!

Det läskigaste momentet, mäta och kapa nya glaset. Okej, mätandet var inte så läskigt men kapandet... Det är en återvunnet ruta från ett gammalt källarfönster vi jobbade med.

Skära

Och bryta - det gick bra.

I med rutan på rätt plats (mätandet gick alltså också bra).
Första stiftet böjt och redo att spikas fast.OBS att stiftet spikas en liten bit ovanför rutan och böjs sen när den spikas fast så att den håller rutan på plats. Om man spikar stiftet så att det sitter direkt mot rutan skapar man spänningar som kan få rutan att spricka.

Dags för kitt:

Pressa fast.


Jämna till


Ta bort överflödet.Ta bort oljerester från kittet med hjälp av krita

Klart (bortsett från att det ska bli målat imorgon)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.