måndag 8 december 2014

Kontrakt eller förtroende?

I samband med att vi byggde avloppsanläggningen tillsammans med grannarna i somras så skickade vi in en ansökan till lantmäteriet om att skapa en gemensamhetsanläggning. Vi tänkte att en sån kan säkert vara bra att ha inför framtiden - man vet ja aldrig vad som händer... Så fick vi för ett tag sen tillbaka svaret att de mottagit vår ansökan, de berättade även att det skulle ta två till fyra månader att hantera ärendet och så var där en timprislista som jag själv (jobbar som konsult i IT-branchen) bara skulle kunna drömma om att fakturera efter.

Det visade sig när jag ringde lantmäteriet att det där pappret som vi tyckte "kunde vara bra att ha" skulle kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor.

Vi drog raskt in vår ansökan men får i alla fall betala runt tusenlappen för att vi ansökte.

Jag tror att det är bättre att vi håller sams med grannarna och tar eventuella funderingar om avloppsanläggningen om sisådär 20 - 30 år när det är dags att göra något åt den igen...

Uppdatering: Nu har vi fått räkningen för den tillbakadragna ansökan, 2800 kr kostade det att få en ansökan registrerad och sen tillbakadragen. De hade alltså inte hunnit göra någonting alls med den - det fick jag bekräftat över telefon när jag pratade med lantmäteriet tidigare. Tur att inte andra myndigheter har den prislistan...

2 kommentarer:

 1. Inga skrupler från denna statliga myndighet då det gäller att hjälpa medborgarna att få papper på sitt ägande. Fast jag tror det är bra med skrivna papper, vad gäller för servitut?

  Mina erfarenheter av lantmäteriet är varierande, både vatten och vin ;-)

  SvaraRadera
 2. Vi har servitut på övriga ledningar och liknande som går över våra respektive tomter men till avloppet tyckte lantmäteriet att det skulle vara gemensamhetsanläggning.

  Nu kan vi ju alltid skriva något själva för säkerhets skull. För vår del spelar det inet så stor roll eftersom anläggningen ligger på vår mark men för grannen kan det ju vara viktigare.

  Jag skulle säga att jag också har delade erfarenheter av lantmäteriet, arbetet är bra men inte billigt och inte snabbt. Deras karttjänster på nätet är ju väldigt bra. Jag antar att de till stor del är avgiftsfinansierade och att de därför måste ta mycket betalt för att kunna hålla med bra gratistjänster...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.