onsdag 23 januari 2013

På kartan

De tre vanligaste frågorna vi får är:
1 - Var ligger huset?
2 - Finns det en badplats?
3 - Är ni helt galna som sätter igång med ett nytt projekt nu när ni är klara med det förra? Ok, den här sista frågan ställs inte alltid (men ibland) rent ut, oftast är det jag själv som läser in den i frågeställarens ansiktsuttryck...

Jag tänkte ge mig på den första, enklaste frågan. Görlinge ligger här:






Det är alltså det norra huset som är vårt.

Men det har funnits kartor länge och Görlinge finns med på flera av dem, den äldsta jag hittat är en från 1755.

Man hade tydligen dålig koll på vädersträcken på 1700-talet så ni får tänka er kartan vriden ett kvarts varv åt vänster för att det ska bli rätt, vägarna och ån (i kartans nederkant) går fortfarande på samma sätt.

Nästa karta är från 1799, när man genomförde storskifte:
Nu är kartan rätt orienterad, vårt hus är märkt B på kartan. Dessvärre är en stor byggnad (lada?) i vinkel det enda som är utritat på kartan. Annars är husen bara markerade med en generell husbild.

1842 blir det bättre, nu är det laga skifte och man har bemödat sig med att rita ut alla byggnader på gården:
De som återstår av våra hus är själva huvudbyggnaden och källaren som ligger rakt framför. Eller, rättare sagt, det som är kvar av källaren ligger rakt framför huset. Vår loftbod som ligger nere vid vägen finns inte med på kartan och måste ha flyttats dit eller nybyggts där senare. 

Av den andra gården på Görlinge återstår boden som ligger rakt söder om vårt hus och på samma ställe där huvudbyggnaden ligger på kartan ligger ett nytt hus, fast större. Helt nytt är det inte heller, har sett olika bud om när det är byggt men ca 1850 verkar troligt.

2 kommentarer:

  1. Har ni kollat om hela tomten ingår i fastigheten? ;-)

    SvaraRadera
  2. Tomten är mycket noga och väldokumenterat avstyckad från ursprungsfastigheten, lantmäteriet höll på med det i flera månader så det blev säkert rätt! :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.