torsdag 31 januari 2013

Ett varv utvändigt

Vi var nere i helgen och mätte upp hela huset noggrant och tog bilder. Mötte dessutom byggare och antikvarie för att få råd och offerter inför kommande bygge. Så nu har vi bilder på i stort sett allt. Börjar med att visa ett varv runt huset utvändigt.

Nedre våningen är timrad och övervåningen är reglad. Taket är ett åstak.

Dateringen är fortfarande rätt oklar, säljaren hade sett en uppgift om 1752, men har dessvärre tappat bort källan på det. Nedervåningen borde vara från första halvan av 1700-talet om man skulle göra en gissning och den övre våningen är påbyggd vid skiftet 1800-1900.

Det har funnits el i huset innan de sista boende flyttade ut 1952, här kom ledningen in.

Det finns en del olika sorters fönster på huset, här på östra kortsidan och på baksidan bytte man inte vid senaste tillbygget utan behöll de gamla.I övrigt är de flesta fönstren från 1910-1915.

Många sorters panel ha vi också: tre olika varianter av fasspont och två, eller tre varianter av pärlspont. Och då är vi fortfarande kvar på utsidan, när man kommer in finns ännu fler varianter. Från 1800-talets början har huset dels arrenderats ut och dels fungerat som statarbostad så man har inte varit så petig med detaljerna.

vi har ännu inte bestämt oss för vilken sorts fasad vi ska ha när vi är klara. Mycket av den är i dåligt skick och mycket måste vi ta ner för att komma åt att åtgärda timmerstommen som är rejält angripen på sina håll.

Det upphöjda fönstret på ovanvåningen har förmodligen lagts till kring 1930-1940. Det ska vi ta bort och återinstallera det liggande fönstret som var där ursprungligen. det låg lyckligtvis kvar på vinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.