torsdag 9 oktober 2014

Om skumglas

På allmän begäran kommer här ett inlägg om skumglas. Eller, jag har tänkt ett tag att jag skulle skriva ett inlägg om skumglas så när det idag dök upp ett par frågor så var väl det ett tecken.

Hasopor är märket på det skumglas som tillverkas i Sverige, i Hammar närmare bestämt.  Skumglas tillverkas genom att man tar returglas som krossas till fint pulver och sen körs i en ugn där det smälts och man tillsätter luft. Resultatet blir luftfyllda "stenar" i storlek mellan ett par centimeter och uppåt dryga tio centimeter. Skumglaset är kapillärbrytande så det leder inte upp fukt som kommer från marken. Det har ett hyfsat bra isolervärde (lambda  runt 0,1) dvs ungefär samma som för lecakulor. En fördel mot lecakulorna är att det sätter sig och blir ganska fast efter ett tag, eftersom stenarna är lite kantiga hakar de i varandra. Lecakulorna som är runda har en större tendens att röra sig. En nackdel är hanteringen. Hasopor används mest vid vägbyggen och andra större byggen - det är nog där det trivs bäst för det gör motstånd mot all form av hantering med vanliga verktyg. Vi har försökt med skyffel, spade, grep, kratta, räfsa och fyllhammare. När högen var hög gick det ganska bra att skjuta in en OSB-skiva och ha som lastbrygga som man kunde skjuta ut Hasoporet på och sen skyffla det. Men om man försöker få in en spade eller liknande i högen tar det snabbt stopp.

Bäst hade förstås varit att lägga ut skivor på marken innan lasset kom och sen skyffla direkt från det. Så var det tänkt och skivorna var utlagda när lastbilen kom. Dessvärre var vi inte på plats själva och chauffören valde (trots att jag pratade med honom i telefon när han kom fram) att lasta av direkt på gräsmattan. Han hade säkert en bra anledning till det men om han hade tagit sig tio minuter att först flytta skivorna så hade det sen sparat oss veckor av jobb med att flytta Hasoporhögen. Det jobbet är för övrigt inte klart än och vi kommer nog få schakta bort det sista lagret i gräsmattan för det blir ordentligt inbakat. Damn you lastbilschaufför, damn you!

En annan sak är att det smular sig en aning vilket gör att lasset kommer med en hel del damm. Jag tror att det påverkar fukttransporten eftersom dammet blir blött om det till exempel regnar på det. Vi försökte undvika att få in dammet i så stor utsträckning som möjligt.

När man väl fått in det är det rätt lätt att hantera, bara att kratta runt till där man vill ha det och sen gå runt på det ett tag så att det sätter sig.

Vi har fyllt med mellan 30 till 40 cm Hasopor vilket borde ge tillräcklig isolering för att inte ha för kalla golv (30 cm Hasopor ger ett U-värde på 0,2). Eftersom vi fortfarande inte har lagt på golven funderar vi på om vi dessutom ska lägga linisolering runt väggkanterna. En fördel med det är att om man lägger det lite i spänn kan det expandera om skumglaset skulle sjunka ihop och på så sätt undvika en glipa för luft att blåsa in. Nackdelen är att en av våra hantverkare har sett en liknande konstruktion som drabbats av hussvamp...

Vi fick en fråga om priset också, vi betalade drygt 800 kr per kubikmeter inklusive transport. Eftersom själva transporten är skitdyr så tog vi i lite extra för att det definitivt skulle räcka så att vi inte skulle behöva beställa mer.

21 kommentarer:

  1. Tack för bra information, hoppas på fler inlägg i ämnet.

    SvaraRadera
  2. Generellt hoppas jag att vi är klara med skumglaset, även om en del skottande återstår ;-) men sen kommer det säkert något inlägg om att lägga golvtegel på hasoporet

    SvaraRadera
  3. Jäkla hussvamp! Det verkar som om den uppstår om man börjar rota i gamla grunder. Jag har hört om flera, dock inte egna. Jag har leca i mina men vet andra som fått det trots lecan. Kriterierna måste förstås vara uppfyllda: fukt, kalk, kväve. Vatten bara initialt, kalk för att neutralisera oxalsyran som den själv bildar samt kväve som näring.

    SvaraRadera
  4. Intressant! Vi testar nu linfyllning. (inlägg om det). Hade många funderingar om isoleringen, främst i golven. Och att inte vara på plats när det kommer leverans, min man är efter ett misstag sjukligt beroende av att vara på plats och peka ut VAR saker ska vara! En del verkar ju inte tänka alls! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag har läst dina inlägg om isolering, finns mycket bra att hitta där. Vi kommer nog inte tilläggsisolera väggarna något utöver lerkliningen på insidan och papp och panel på utsidan. På ovanvåningen är det reglad stomme så där måste vi hitta en annan lösning - funderar på skivor från feelingwood...

      Radera
  5. Vilket fantastiskt hur ni köpt! har nu surfat runt på bloggen och inser att här finns utrymme för mer läsning under mörka vinterkvällar. Gickt tillbaka till 2013 och blir lite avundsjuk på att ert hus är så väldokumenterat. När vi köpte Odensvi var det november och långa resor och en säljare som snabbt ville ta ner huset. Önskar att vi hade haft mer tid till dokumentation som ni gjort.
    Ha det gott Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland är det tur att det går långsamt - man hinner med mer då :-) Det är bra också eftersom vi från början hade tänkt bevara mer än vad som har visat sig vara möjligt.

      Radera
  6. Hej, Andreas från Elampan.se och Egrillen.se här.

    Är ni intresserad av ett bloggsamarbete, ta då kontakt med mig.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  7. Hej! Funderar på om Hasopor kunde vara ett alternativ i vårt hus. Hur blev slutresultatet? Lade ni något som täckte marken innan ni fyllde på? Behöves det packas med maskin? Nyfiken!
    Mvh Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      nej, vi la inte något under hasoporet. Har sett att en del gör så men jag vet inte riktigt varför... Det behöver inte packas med maskin. Om man går på det ett litet tag så packar det sig snabbt. Blir mycket stabilt.

      Om ni ska ha in hasopor i ett befintligt hus så skulle jag rekommendera att ni beställer på storsäck - det är som jag skrivit här ovan väldigt besvärligt att skyffla på lösvikt.

      Radera
  8. Hej, Vi ska fylla en del av en torpargrund med hasopor, och läser om dina erfarenheter med intresse!
    Lade ni några rör i hasoporen? Avlopp etc? Vi tänker oss att gjuta en betongsula med golvvärme i ovanpå skumglaset. Tror du att man inte ens då behöver padda platt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, vi har dragit vatten, avlopp och slang till värme i skumglaset. Vi har även lagt golvvärmeslang på det men i lerbruk istället för i betong. Jag kan naturligtvis inte lova att ni inte behöver padda, gör det om det verkar bättre - det lär väl inte skada?

      Radera
    2. Jepp, vi har dragit vatten, avlopp och slang till värme i skumglaset. Vi har även lagt golvvärmeslang på det men i lerbruk istället för i betong. Jag kan naturligtvis inte lova att ni inte behöver padda, gör det om det verkar bättre - det lär väl inte skada?

      Radera
  9. Tack, och hur lade ni rör mm i hasoporen? Hur fäster man nivåer, ser till att inte något rör blir pressat av paddning eller trampning? Någon har föreslagit att göra "diken" av sand att lägga rör i. Hur gjorde ni? Nytt för oss - många funderingar;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi la rören direkt i hasoporet, på några ställen uppallat på lecablock eller liknande för att säkra rätt fall. Eftersom vi inte paddade så var det inga problem - att trampa kommer inte påverka rören.

      Radera
  10. Hej,
    Jag är på väg att beställa HASOPOR till min källare och de priser jag ser är runt 1500 kr per kubik därför är jag intresserad att veta varifrån fick ni priset 800?
    Hälsningar
    Karim (Nacka)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick offerten direkt från Hasopor. Nu är det ju några år sen och sen beror det väl på hur mycket man beställer och vart det ska köras. kan tilläggas att det var lösviktspris, beställer man i storsäck blir det dyrare men det kan det ju vara värt om eländet ska transporteras inom huset ;-)

      Radera
  11. Hej Jag undrar om du har hasopor ända upp till golvplank eller har du någon expanderande isolering längst upp. Tänker ifall hasopor sjunker ihop.
    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns inte som om hasoporet ska sjunka ihop något efter att det satt sig. Det blir mycket stabilt. Däremot är det väldigt svårt att fylla ordentligt upp till golvplanken, det blir lätt en springa under. I första rummet lät vi det vara så men nu lägger jag en skiva linisolering högst upp för att undvika drag under golvet.

      Radera
  12. Håller precis på att isolera med Hasopor under köket i ett nytimrat hus. Skulle du rekommendera att vi lägger Hasopor upp till golvplankorna (30mm grangolv) eller bör vi ha något annat överst. Grunden är tät som jag förstår det så det bör inte komma in luft utifrån.

    SvaraRadera
  13. Hej! Vad var det för firma som hade sett exempel på hussvamp i en grundkonstruktion med Hasopor? Det låter ju oroväckande!
    Hälsningar
    Anni

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.