tisdag 25 november 2014

Färgsättning

Eftersom vi ska hugga tag i fasaden till våren så går just nu diskussionerna varma här hemma gällande färgsättning.

Vi är rörande överens om att själva fasaden ska vara ljus faluröd. Knutar, foder och vattbrädor vill vi ha i en ljusgrågrön nyans. Men sen blir det svårt. Vi vill gärna ha in den kromoxidgröna färgen som var vanlig då våra fönster kom, men vi vill gärna ha in gult också. Och det får inte bli ett godishus av del hela... Jag har gjort två alternativ än så länge:




4 kommentarer:

  1. Jag gillar helt spontant den nedre färgsättningen!

    SvaraRadera
  2. Historiskt är gula fönster mycket äldre. Man målade furubågar gula för att efterlikna "finare" bågar i ek (på herrgårdarna). Detta före sekelskiftet 1800. Då började mahogny bli modernt i länder som hade tillgång till det (genom kolonier t. ex.) och då började vi måla dem så med engelskt rött. Fortfarande på herrgårdarna först. Till rosa hus kunde färgen vara grön under karl-johanstid, men pigmenten var inte beständiga så först vid 1800-talets slut med nya färger började man måla grönt lite varstans. Det blev då mycket vanligt och var det hela första halvan av 1900-talet parallellt med rödbruna. Till de rödfärgade fasaderna på gårdarna kunde de vara grå liksom fodren. Blyvitt som användes grånade av svavlet i luften. Så grönt, inte gult på dessa ca 1900-fönster.
    Men dörren som säkert är äldre och kanske varit ockragul ursprungligen har nog målats om samtidigt med att fönstren byttes. Kanske till den bruna färg den har idag? Kortfattat från mig - detta tål att tänka på.

    SvaraRadera
  3. Mina ockragula originaldörrar från början av 1800-talet var ursprungligen blågröna! Den färgen har jag gett de tillagda utåtgående dörrarna (som syns på bilden).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blå nyansen på vår originaldörr är mer klart ljusblå. fins bild i det här inlägget: http://gorlinge.blogspot.se/2014/09/dorrbestallning.html

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.