måndag 3 november 2014

Övermodets förbannelse

Har trixat och sågat för att få dörrbladet som vi fick från grishuset att passa i dörröppningen till bagarstugan. Karmen har satt sig och buktar rejält i överkant så det krävdes en hel del sågande och hyvlande för att få dörren att passa. När man ser dörrbladet utan karmen så ser det helt galet ut men monterat på plats blev det helt okej.

Sista steget var såklart att montera gångjärnen. Jag måttade markerade och gjorde första urtaget. Det blev sådär sjukt bra så att man knappt ens behöver skruvar, det borde sitta kvar ändå. 

Glad och övermodig ger jag mig på nästa gångjärn. Naturligtvis slinter jag med stämjärnet och slår loss en flisa. 
Syns kanske inte så bra på bilden och inte heller kommer det att synas på dörren eftersom det är in mot karmen men #%$*#% vad störande det är!

Nåja till slut blev dörren monterad och klar - fint va?!
Ok, kanske inte jättefint just nu men det kommer att bli!

8 kommentarer:

 1. Just idag (när ni bytt huvud på bloggen) bläddrade jag bland Görlingeskisserna och tänkte att jag skulle göra en "färdig" fasadritning snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen brådska med skisser, de här funkar ju bra.

   Radera
 2. Jag vill förresten påpeka att jag faktiskt satte dit skruvarna - trots den fantastiska passformen ;-)

  SvaraRadera
 3. Kul att ni skriver både om när det funkar med renoveringen och när det går åt pipsvängen. Nästan. Dörren, hur gammal kan den vara? Jämförde med våran grå i sovrummet ni vet, och den ser exakt lika ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här indelningen kom under rokokon i mitten av 1700-talet och höll sig kvar till mitten av 1800-talet. Just denna dörr är nog från 1700-talet eftersom den har s. k. utanpåliggande fyllningar (bara på ena sidan ser den ut som en dörr med "halvfranska" ramverk).

   Radera
 4. Intressant. Hur ser den ut på andra sidan? Är det nyckel på framsidan och ett låsvred på andra sidan?

  SvaraRadera
 5. Låset som sat monterat var nog eftermonterat för det satt upp och ned. Det var ett kammarlås med, som du säger, nyckeln på ena sidan och ett ovalt trycke på andra sidan. Alltså ett sånt där trycke som är monterat mitt för låset och inte med ett handtag som på moderna dörrar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.