fredag 9 januari 2015

Färdig fasadritning

Har fått en klar fasadritning levererad av mamma/svärmor. Tur att vissa jobbar på när vi bara latar oss...

 

Det står förslag på ritningen men vi är nog rätt klara över att det kommer att bli så här.

Ritningen innehåller några ändringar jämfört med hur fasaden ser ut idag. Jag tänkte skriva lite om hur vi tänkt med förändringarna, vårt mål har ju ändå varit att inte omvandla huset till något som det inte är utan att bevara det vi gillar med huset. Ett övergripande mål har också varit att ge huset ett ganska enhetligt utseende, eftersom fönstren är både snygga och dominerande på fasaden så har de fått sätta tonen som vi utgått från i övrigt. Tidigt 1900-tal är alltså modellen.

Panel
Panelen som sitter på huset nu består av fem eller sex olika sorters spontad panel, det är mest fasspont i olika bredd men även ett par varianter av pärlspont. Dessutom är nedre högra delen av huset utan panel, den delen har inte använts som bostadsyta så där har man väl inte tyckt att det varit värt det att sätta upp panel. Vid den tiden då man byggde ut huset och satte upp panelen (vi antar att det var vid ungefär samma tillfälle någon gång i början av 1900-talet) så använde man det som bostad åt statare och tjänstefolk och senare som uthyrningslägenheter. Man har därför återanvänt en del gammal fasad och utöver det lappat i med vad man kommit över.

Vår plan är att byta till locklistpanel med ca 8" brädor i botten och locklister som är fasade eller rundade på ca 1,5". Det vanligaste i de här trakterna och vid tiden för förra sekelskiftet är ju egentligen spontad panel men på lite finare och större hus var det vanligt med locklist. Till exempel hade grannhuset både sådana fönster och locklistpanel vid den tiden. Dessutom kommer vi lägga till en horisontell mittlist mellan våningarna. En sån list finns på en del av huset idag, förmodligen för att man bytt panelen under den. Listen gör dessutom att frontespisen ser mer proportionerlig ut, den blir anars lite för platt i stilen.

Vi kommer att sätta panel även där det tidigare inte funnits - har diskuterat det fram och tillbaka och även om det hade varit roligt att bevara den detaljen så stämmer det ju inte längre - bagarstugan är nu en del av bostadshuset och är inte ett "uthus".

vi kommer inte att tilläggsiolera utan nöjer oss med att byta den befintliga vindpappen i samband med att vi byter panelen.

Dörrar
På baksidan finns idag en svartmålad plankdörr som mest ser ut att höra hemma på ett uthus. Den kommer att ersättas med en paneldörr med ungefär samma utseende men som kommer att målas i en annan färg (inte riktigt klart vilken än).

Dubbeldörren på framsidan är från 1800-talet och är innåtgående, den är dessutom i sånt skick att den inte går att få tät utan ganska stora ingrepp. Den får bli kvar men vi lägger till nytillverkade utåtgående dörrar i samma stil framför. Visst hade vi kunnat byta til en sekelskiftesdörr men vi tyckte det kunde vara roligt med en vinkning till äldre tider.

Fönster
Fönstren är i bra skick och får vara kvar som de är, ska bara målas om när vi bestämt oss för hur de ska se ut, de ska också flyttas fram så de hamnar i liv med nya panelen. Planen är att sätta energiglas i innanfönstren för att få bättre isolering, de behöver ändå renoveras.

Sen kommer vi sätta in ett nytt smalt fönster till höger om dörren, hallen är rätt mörk och det blir bra att släppa in lite sol. Dessutom är dörren så osymetriskt placerad att fasaden ser skev ut - det blir mycket bättre om man sätter dit ett fönster. Varför dörren sitter som den gör är ett helt eget inlägg - så snart jag räknat ut svaret ska jag skriva ner det ;-)

Vi har även lagt till ett litet lunettfönster högst upp på frontespisen, anledningen är samma som jag varit inne på tidigare att den ytan på huset blir för stor och behöver brytas av en aning. kanske blir det bara ett blindfönster, det beror på hur det får plats i förhållande till innertaket innanför.

Farstu eller ingen farstu?
Som den observanta läsaren nog redan noterat så blir det ingen farstu utbyggt. Där finns visserligen ett litet pulpettak på betongplatta idag och spår av en äldre (förmodligen) inbyggd farstu sen tidigare. Dessutom har vi ju hittat höga smala fönster i samma stil som de övriga ute i boden - så det kan ha funnits en inglasad farstu där före den nuvarande, det kan också vara så att alla fönstren är återanvända från ett annat hus...

Av utrymmesskäl hade vi helst valt en farstu, anledningen till att vi inte ska ha en är helt och hållet estetiska. Vi tyckte helt enkelt att det blev snyggare utan. Så pass mycket snyggare att det får vara värt det uteblivna utrymmet. Huset får ett enklare och mer sobert uttryck utan farstu.

Är det här byggnadsvård?
Jag ser inte våra svar som några absoluta sanningar utan det är mer vad vi resonerat oss fram till när vi diskuterat renoveringen. Vad ska bevaras, vad kan vi ändra, vilken av husets alla åldrar är det som ska få lysa igenom i vår tid och vilken "rätt" har vi att sätta egna avtryck. Kom gärna med dina egna synpunkter i kommentarsfältet hur ni tänker kring de här ämnena!

2 kommentarer:

  1. Se till att ni inte får tjockare energiglas än 3 mm, det finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tänkte kolla med Uppsala fönsterhantverk när det är dags, jag är rätt säker på att de kan fixa det...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.