onsdag 28 januari 2015

Samtidigt i en annan del av landet

Det känns lite absurt att följa turerna i Petersvik samtidigt som vi sliter i vårt anletes svett för att renovera vårt gamla hus.

Petersvik är ett område sommarhus från slutet av 1800-talet utanför Sundsvall. De här husen byggdes under en period då ekonomin i Sundsvall blomstrade tack vare skogsindustrin och träpatronerna tävlade i att bygga fina sommarvillor utanför stan. Husen och parkerna runt om har varit relativt orörda fram tills nu och utgör ett kulturhistoriskt unikt område.

Återigen är det skogsindustrin som ändrar förutsättningarna för trakten. SCA planerar att riva husen, platta ut området och istället anlägga en kombiterminal där hamn, vägar och tåg ska samsas. Från början var det fler intressenter inblandade men de har sedan dess hoppat av. Tanken är att kommunen ska stå för halva kostnaden och att SCA tar den andra halvan. Dessutom tillkommer kostnaden för att dra om järnvägen - den kostnaden landar hos staten. En intressant aspekt i det här är att SCA själva fortfarande inte har beslutat att investera i logistikparken. Vilket naturligtvis inte är ett problem när man börjar riva husen...

Hela grunden för projektet är dessutom kraftigt ifrågasatt då det främsta behovet sägs komma från ortvikens pappersbruk som samtidigt som processerna pågår avvecklar delar av sin verksamhet eftersom efterfrågan på tidningspapper är drastiskt fallande. Enligt de första buden skulle driften av logistikparken ha varit igång 2014, nu är det förskjutet till 2018. Samtidigt som behovet har minskat en hel del. Verkar finnas en risk att kombiterminalen är överflödig redan när den ska vara klar.

Villa Skogshyddan har redan rivits med hänvisning till att det var förfallet och kunde vara farligt. Den förklaringen känns ju direkt larvig när man jämför med vårt hus som stått tomt och utan underhåll sen 1952. Bilden här under visar vilket skick huset var i när det revs förra året.

Bilden är lånad från gruppen Rädda Petersvik från rivning*.


Tänk om vi kunde lära av historien och inte riva vårt kulturarv för att tillfredställa dagens nycker och kommunpampars behov av att bygga monument över sig...

Facebookgrupp som samordnar motståndet - för den som vill gå in och lajka ;-)

*om ägaren till bilden inte vill att jag har den här är det bara att lägga in ett meddelande så tar jag bort den.

2 kommentarer:

  1. Väl rutet! Fanns en gilla-knapp skulle jag trycka på den!!!

    SvaraRadera
  2. Vad duktiga ni är. En rolig blogg att följa. Lycka till under 2015.

    SvaraRadera