måndag 18 februari 2013

Bagarstugan

Bagarstugan ligger i husets östra/södra delar. Det upptar hela bredden och för att komma in måste man ta en separat ingång på kortsidan. Rummet har kallats olika saker av säljare/mäklare/antikvarie/byggare: bagarstuga, brygghus eller saltbod. Sanningen är förmodligen att det har använts till alla de sakerna. Planen är att det kommer användas till det i framtiden, dvs alla möjliga sorters köksprojekt och liknande.

Här är alltså ingången.

Mitt i rummet finns en bakugn av nyare modell, vi gissar att den är byggd i början av 1900-talet.

Den verkar vara i bra skick, saknar nog mest en skorsten så ska det gå att baka här igen. Modell "Näfveqvarn No 41"

Anledningen till att man måste gå in från utsidan är den här igensatta dörren. Den leder in under trappan i hallen och borde (i teorin iaf) gå att öppna upp igen. Vi har dessvärre inte hittat den saknade dörren. Den är gjord för mycket små människor - 160 cm hög är den.

Taket har bågnat av fuktskador men verkar annars vara i rätt bra skick. Ska nog "bara" vara att sätta på plats igen...

Väggarna är lerklinade och i den här (södra) delen av rummet ser man spår av ett målat kryssmönster i rött och svart. Finns också spår av minst två sorters tapet.

Rummet har tidigare varit avdelat i två rum, det finns spår i tak väggar och tydligast här i golvet av en gammal plankvägg. De norra delarna av rummet har spår av tapet. Det rummet måste ha varit ett förråd av något slag eftersom där helt saknades fönster. 

Golvbrädorna i rummets södra delar är rejält breda, de snittar en bit över 40 cm i bredd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.