onsdag 31 juli 2013

Ett till besök

1889 köper förre sjökaptenen Axel Vilhelm Björkeroth Görlinge "1,2 2 mantals rusthåll" gården är då taxerad till 26 000 kronor. Bara två år senare, 1891, dör han och hustrun Carin tog över driften av gården. Vid den tiden bodde 19 personer på gården och ytterligare 14 på ägorna.1890 fick de en son, Axel, som senare tar över gården. Axel byggde  1924 till ytterligare ett hus på gården till sin familj.

I måndags kom Axels son Torsten på oväntat besök. Han är född här (fast inte i vårt hus) 1929.

Torsten berättade hur det såg ut på Görlinge på den tiden: här har funnits ett litet vindkraftverk som drivit vattenpumpen, flera lador och uthus är borta nu, dasset har flyttats två gånger och står nu vid "byns" nyaste hus.

Vi fick också höra om vilka som bodde i vårt hus, det var bostad åt några av de familjer som jobbade på Görlinge: lagårdsförmannen Nilson med fru och två barn bodde nere, lagårdskarlen Spångberg med fru och fem barn bodde uppe. I kammaren innanför köket bodde en piga. I bagarstugan brukade en läderarbetare hålla till men han reste runt och bodde inte där hela tiden.

2 kommentarer:

  1. Lägg ett bud på dasset och flytta det igen!

    SvaraRadera
  2. Vi pratade nyss om vem som är galen/snål nog att flytta på ett dass. just det huset väljer jag nog att bygga ett nytt om det skulle finnas behov...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.