torsdag 5 mars 2015

Trädgårdsfunderingar

Trädgården håller på att tina fram och vi funderar på vad vi ska göra med den. Steg ett är naturligtvis (för oss som gillar att planera) att göra en ritning. Har måttat in alla träd och jämfört med satelitbilder och så vidare. Inte helt lätt att få ihop en bra översiktskarta, men tillslut gick det ihop.

Idag består ju trädgården till största delen av vildvuxen park, många stora gamla lövträd men bortsett från det i stort sett ingenting. Bakom huset finns avloppsanläggningen med infiltration. Vi funderade på att lägga ett trädgårdsland där - blir ju liksom direktgödslat underifrån? Eller kommer det massa läskiga kemikalier från avloppet som vi inte vill ha i maten? Dessutom kommer vi nog vilja ha en uteplats på baksidan, det är bäst morgonsol för sommarfrukostar där.

Parallellt med vägen går gamla vägen med allén. Där kommer vi nog inte göra så mycket mer än att rensa bort sly.

En lekstuga till barnen tänkte vi börja bygga redan i sommar, den ska nog också ligga bland träden norr om huset.

På framsidan ska vi ha lite gångar och rabatter, ska skissa in dem så snart vi kan bestämma oss.

Vi gillar båda i teorin att ha trädgård och odla grejer. Problemet är bara att vi inte riktigt tar tag i det och lär oss. Runt vårt förra hus satte vi mest ner buskar och blommor lite som det passade för stunden och sen fick de växa om de klarade det. I min inre bild ska vi i framtiden ha en sån där fantastiskt vacker trädgård - desutom gillar jag idén om att vara självförsörjande på grönsaker och liknande så ett prunkande trädgårdsland tänker jag mig också att det finns. Ska bli kul att rita och planera och spännande att se om det blir av ;-)

4 kommentarer:

 1. Jag har inte testat än (flyttar till hus först i sommar) men tycker det här låter bra: http://www.ekoplantan.se/massor-av-gronsaker-pa-liten-yta/ Smart med ett schema att följa i början tills man kommit in det och kanske vill anpassa efter eget huvud. Jag har även lovat femåringen en egen pallkrage med grönkål och sockerärter. Hittade förresten hit via Eskil, vi är gamla kollegor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med ett schema när man har stora ambitioner men lite kunskap :-) Det ska nog vi också testa!

   Radera
 2. Avloppet lär väl knappast innehålla mer gifter än ni häller i det? Har hört att infiltrationer kan var lite kluriga att odla på då det typ är för mycket näring.
  Finns säkert nån som skrivit en avhandling påt. "If it is on the Internet, it must be true."

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är naturligtvis så enkelt. Om man inte häller i gifter så slipper man äta upp dem sen...

   Radera