torsdag 7 augusti 2014

Bagarstugan ska få ett gammalt kök!

Vi pratade för några dagar sen om hurdant kök vi vill ha i vår bagarstuga. Det ska vara ett fullt fungerande kök med spis, fläkt, ugn, diskmaskin, diskbänk samt arbetsytor - men vi vill även ha ett kök som är i harmoni med huset. Det allra trevligaste vore förstås att låta platsbygga stommar och luckor i en stil som skulle passa perfekt med bagarstugans stämning, men det blir rätt kostsamt och vi hade tänkt låta vårt stora kök bli föremål för en sån satsning. Kunde man kanske hitta ett äldre kök som nån vill bli av med, funderade vi. Till exempel ett 40-50-talskök, som skulle rimma rätt väl med sista perioden som någon bodde i vårt hus. Skulle ett kök ha satts in av dom sista som bodde i vårt hus så skulle det nog vara ett sånt. Men - hur får man korn på ett kök som nån vill bli av med? Vi lade tankarna lite åt sidan, men vi kände båda två att vi nog faktiskt hittat lite rätt i våra köksfunderingar. Ett äldre kök, men ett funktionellt sådant.

Så. Härom dagen var vi på Hesta Snickeri och pratade ytterdörr till bagarstugan. Då kom en bekant förbi som bjöd in oss på kaffe när vi var klara - han bodde precis runt knuten (vilket vi inte hade en aning om). Vi berättade om nuläget i huset och om våra funderingar på kök, och minsann, var det inte så att han visste om en gård där man tänkt sig att riva ut just ett sånt kök vi pratade om? Jo, så var det. Ibland har man tur. Efter några telefonsamtal stod det klart att vi dagen efter var välkomna att komma och hämta det vi ville ha av det gamla köket. Fantastiskt. Detta var vad vi fick botanisera bland:

En del av köket har dels lite mindre luckor med funkisbeslag och platsbyggda stommar. Här tog vi luckor och beslag. Jalusiluckorna var rätt coola, men vi har svårt att hitta en bra placering för dem så de fick vara kvar. Till höger skymtar det höga platsbyggda "skänkskåpet" som vi verkligen föll för.


Man får bortse från färg och ytfinish på luckorna - men hur läckert är inte detta skåp? Vi tog med luckorna, själva ramen och några av hyllorna. Resten av stommen var inte i så bra skick. Vi tror vi ska kunna återskapa det hos oss, med rätt höjd dessutom (detta skåp hade i sin helhet aldrig gått in i vår bagarstuga med 2.10 i takhöjd).Tänk att vi bara för ett par dagar sedan satt och och pratade om en sån här bänkskiva. Den är drygt 2,5 meter lång, i fint skick och verkar räcka alldeles precis till den bänkyta vi behöver.


Skänkskåpet efter att vi tagit ner luckorna. 


Ytterligare lite nedmonterat.  


Här har jag överexponerat bilden rätt kraftigt eftersom jag var tvungen att ta bilden i motljus. Men - man ser i alla fall den nyare delen av köket, med andra beslag och annan typ av överskåp. Vi tog med alla bänkskåpen utom ett som var lite för loppigt.Så här tänker vi oss att köket ska gestalta sig. Vi har idag bytt plats på några av bänkskåpen, men i stora drag är det så här det blir. Vi har alltså alla skåp förutom passbitar/utfyllnadshyllor längst till höger, och stomme för diskbänk. Luckorna har vi, så det lutar åt att köpa en färdig stomme till diskbänken, montera en heltäckande diskbänk ovanpå och sen göra en face frame som de befintliga luckorna fästs i så att hela skåpet matchar de andra.

Vi ska måla både stomme och luckor i nån trevlig nyans, återstår att se vilken… själv är jag inne på en ljusgrå nyans på stomme och en blågrå på luckorna. 

Vi kommer bara ha ett överskåp (förutom fläktskåpet) och det bygger vi helt själva, ska sitta till  höger om fläkten.


3 kommentarer:

 1. Vi är imponerade av tankegången med bagarstugan! Och turen hade med skåpen. Sådana köksskåp växte vi upp med på 50-talet.
  Visst har ni en "kryddhylla" inköpt på loppis? Passar den under överskåpen?

  SvaraRadera
 2. Hej! Tänkte höra om någon vet vad den grå/gröna bänkskivan på bilden ovanför heter? Elr vilken modell det är och om det finns någon som gör dom fortfarande? Har ett 50tals-kök med exakt samma bänkskiva. Har byggt en köksö i samma stil så nu är det bara bänkskivan kvar. Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det är en perstorpskiva och mönstret liknar ju virrvarr men jag vet inte vad det heter. Virrvarr vet jag går att köpa nu men jag har inte sett exakt det här mönstret som nytt...

   Radera