tisdag 26 maj 2015

Murad spis

Egentligen är det ju inte spis som är murat utan allt runt om. Det är Johannes och Hanna från Svenska Jordhus som har varit här och murat stommen till köksspisarna. Det här ska bli kökets hjärta med vedspis, gasspis och eventuellt en liten kamin.

Så här ska det se ut enligt skissen, sen blir det så klart en del ändringar när man sätter igång med verkligheten. Till exempel så blir sockeln inåtgående, Johannes påpekade mycket riktigt att om den är rak eller går ut så blir det svårt att stå nära och jobba.

Hanna murar valvet
Så här långt är det alltså klart nu, sen ska ovandelen av spiskåpan göras senare i sommar. Till vänster över valvet ska det ligga en tjock gjuten järnplåt som finns kvar från tidigare ägare. Den plåten är värd ett eget inlägg så ett sånt kommer senare...

Rakt fram ska gasspisen stå och i det lilla facket till höger vedspisen. Vi hade tänkt återanvända den gamla vedspisen men den har visat sig vara i mycket dåligt skick. Vi får kolla med någon som renoverar sådana och se om den kan räddas eller om vi får köpa en "ny".
På första skissen funderade vi på om vi skulle ha stag på sidorna som håller upp spiskåpan, som det ser ut nu kommer vi inte ha det utan istället hänga upp konstruktionen i taket.


De små diagonala facken ska bli hyllor och sen ska hela klunsen putsas. Kommer bli grymt fint! Det är när såna här detaljer blir bra som en husrenoverare blir lycklig :-)

3 kommentarer:

 1. Det blir kanon! Vi hade en kåpa över vår vedspis i förra huset som murades av lokal murare. Staget fixades av vår granne som var smed. Kul att läsa hur ni tänker göra i ert kök!

  SvaraRadera
 2. Var blir sockeln inåtgående? Gasspisen har så klart sin egen indragna sockel, men behövs det någon annanstans? I mitt grovkök gjorde jag indragen sockel till de gamla skåpen, men en del "renläriga" anser att den ska ligga utanpå (så att man slår i tårna). Vid min vedspis är det rakt ner som gäller, men själva spishällen sticker ut några cm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sockeln är indragen hela vägen runt, de renläriga får slå i sina tår i någon annans kök ;-)

   Radera