lördag 24 oktober 2015

Besök i Tingsrätten

Det är inte alltid så roligt och lätt att byggnadsvårda - den sista tiden har det varit extra o-roligt. Jag har inte skrivit något om det här tidigare eftersom det hela utvecklade sig till ett rättsärende, men nu är det uppklarat och då tänkte jag lägga ut hela historien - ur vårt perspektiv.

Det hela började för över ett år sen när vi kontaktade ett lokalt snickeri för att beställa en ytterdörr. Dörren ska fungera som ingång till bagarstugan, "tvättstugan", och se likadan ut som de andra gamla dörrarna på gården. Denna nya dörr ska alltså ersätta en befintligt men självklart vara isolerad och tät. Låter enkelt nog, eller hur? Men det blev inte så när vi hamnade i klorna på vad som visade sig vara ett riktigt dåligt snickeri.

Vi hade efter en del letande hittat denna firma och åkte ut och besökte dem och berättade vad vi ville ha. Vi följde även upp det med ett mejl där vi preciserade utseende och andra detaljer, skickade även med en bild på profilen eftersom snickeriet inte verkade förstå vad en karnis var (?). Kort efter det fick vi en offert som verkade bra och efter att ytterligare en gång specificerat några delar och fått en ny offert där dessa var medräknade så accepterade vi skriftligen offerten.

Sen gick det flera månader med konstiga turer där snickeriet inte alls ville kännas vid att vi beställt en dörr, ställde en massa frågor som vi redan svarat på i beställningen och var allmänt svåra att få kontakt med. Till slut åkte jag och träffade dem igen för att göra klart beställningen. Jag tyckte själv att allt var klart och att det inte var några konstigheter och vi hade även mailkonversationer kring att allt var i sin ordning. Då fick vi en uppdaterad offert - nu hade priset gått upp med en tredjedel ("ändringar i konstruktionen… mer avancerad…") trots att vi inte ändrat något i beställningen. Eftersom vi redan var så sena och ville få in en dörr så accepterade vi offerten och hoppades på en snar leverans . Vi hade snickare på väg att sätta upp fasad och att montera dörren så nu började det bli riktigt bråttom för oss att hinna. Till saken hör att vi ju vill få klart husets östra del (ett rum och kök) för att kunna göra oss av med husvagnen och istället ha vår övernattning inne i huset, och till det har vi ett rätt starkt beroende till en tät och fungerande ytterdörr.

Istället fick vi nya löften om leverans men ingen dörr, totalt ändrade de leveransdatumet fem gånger och vi bokade om snickarna. Jag åkte också ner två gånger för att ta emot dörren för att först på plats få reda på att den inte alls var klar. Det är 33 mil enkel resa för mig att åka ner så man kan väl säga att jag inte var helt nöjd med det...

Så - i slutet av maj lyckades de till slut leverera dörren. När vi kunde se den visade det sig att den inte alls var gjord enligt specifikationen och att den dessutom vad dåligt gjord. Full av skador och slarvigt hopsnickrad. Dessutom var den målad med tjock färg som var full av skräp - som om de målat inne i snickeriet.


Vi svarade snickeriet med ett mejl där vi listade skadorna och felen och föreslog prisavdrag eller att de tog tillbaka dörren. Egentligen ville vi inte ha dörren alls, men eftersom det redan hade tagit nio månader så var vi inte jättesugna på att börja om och beställa en ny dörr från ett annat ställe. Snickeriet svarade med att dom skulle skicka ärendet direkt till Kronofogden, man besvarade inte med ett ord våra synpunkter och sedan efter att vi bestridit Kronofogdens föreläggande så valde snickeriet att föra vidare ärendet till tingsrätten. Inget utrymme alls att diskutera saken...

Så - för någon vecka sen, fem månader efter leveransen av den felaktiga dörren, var det dags för muntlig förberedelse i tingsrätten i Sundsvall (vi har fortfarande ingen dörr på plats). Syftet med ett sånt möte är framför allt att se om man kan komma till en förlikning så att man inte behöver gå till huvudförhandling. Efter ett rätt frustrerande möte där vi bl.a. anklagades både för att vara lögnare och för att ha dålig koll på vad vi beställde hade vi en förlikning klar. Vi blev inte av med dörren men fick en liten priskorrigering. Skönt att ha den saken ur världen. Vi får måla dörrjäveln svart och kalla den för  Tingsrättsdörren.

Dock gick det inte mer än ett par dagar efter förlikningen så hörde snickeriet av sig igen och hotade nu med att stämma mig på nytt, eftersom jag lagt ut ett omdöme på nätet. Visade sig efter lite koll att de  tidigare varit uppe i den lokala tingsrätten 5 gånger sen 2011 (har inte kollat alla tingsrätter, det kan finnas fler fall) så de verkar ju mena allvar med sina hot.

Nåja - nu hoppas vi att den här saken är ur världen och att vi kan fortsätta utan fler besök i rättssalar. Vi har tagit ledigt från gården under oktober för att samla ny kraft men nu är det dags att dra på byggbyxorna och sätta igång igen. Känns som det ska bli kul :-)


Bünsowska tjärnen utanför Tingsrätten i Sundsvall - fast nu har nästan alla löven fallit...

2 kommentarer:

  1. Hu vad man kan dras in i som byggnadsvårdare. Vad innebär yrkesstolthet för det omtalade snickeriet????

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.