onsdag 16 mars 2016

El och färg

När resten av familjen åkte hem i söndags stannade Johanna kvar ett par dagar för att måla och fixa i lugn och ro.

En stor sak som var inplanerad till måndagen var att elektrikern skulle komma och koppla in elen i två rum. Slangar och så var draget sen tidigare men nu var det alltså dags att koppla på riktigt. Hittills har vi klarat oss med ett "bygguttag" vid elstationen inne så det har blivit många skarvsladdar och kopplingar för att kunna jobba på mer än ett ställe samtidigt.
Fina uttag där de ska synas och enklare under bänkar - här till exempel kommer uttaget under fönstret att sitta inne i ett köksskåp. Syns på lerkliningen också att vi inte prioriterat att få det perfekt ;-)

Uttagen och brytarna vi valt till de här rummen är porslinsuttag från tyska THPG. De går att köpa hos några svenska byggnadsvårdsbutiker men ska man ha många så lönar det sig att beställa direkt från Voltus i Tyskland trots lite dyrare frakt.

Elektrikern beklagade sig lite i början när vi pratade om vilka uttag vi skulle välja men nu när han var på plats och monterade allt så verkade det gå smidigt ändå.

Annat som hänt är att Johanna har målat en massa: grundmålat hela tvättstugan och gjort andrastrykningen på delar av bagarstugan.

Bakugnen börjar bli snygg, vi har skaffat spissvärta till luckan också men jobbet är inte gjort än...

Som en liten påminnelse - så här såg den ut när vi köpte huset.

Väggarna börjar bli klara - ska stänkmålas också. Den blå panelen ska bli lite ljusare, på bilden är den alldeles nymålad. Vi har ännu inte riktigt bestämt oss för färg på listerna runt panelen, vi tänkte att vi börjar med den så får vi se vad vi tycker. Kanske blir de engelskt röda likt dörrfodren eller i en annan blå nyans... Vad tycker ni?4 kommentarer:

 1. Häftigt! Nu vill jag också åka och få något gjort... Magsjuka barn här hemma. Snygga eluttag, vi har också placerat många just där vid fönstret, men kommer bli kabel utanpå väggen. Gardinerna döljer det mesta. Har inte valt utseende ännu, snart det eländet också. Elen, inte gardinerna. Gardiner är prioritet noll just nu. Blir väl det sista som kommer på plats om jag känner mig rätt. får satsa mer på de synliga eluttagen vi också och kök och vardagsrum får prioritet.

  Har kvar ytan på spisen... orkar inte riktigt tänka på det. Tror vi förträngt och skjutit på det med flit...

  Färgerna är lite inne på samma som vårt nu. Blått och engelskt rött... Kanske listerna skulle bli en annan blå nyans? Der röda passar säkert också! Tiden visar vad som passar! Vårt kök utgår från de eländes marinblå tapeterna som Yngve envisas med att ska ha. Original är original. Går inte ens att byta rum. Hade gärna haft dem i vardagsrummet. Så vårt kök blir marinblå, någon annan ljusare blågrå nyans, grå, och troligen engelskt röd... Hm... alla dessa beslut.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det är alltid en massa beslut att ta - ibland har jag svårt att se framför mig hur färger blir i praktiken. Då kan det vara bättre att bara börja måla upp istället. I värsta fall är det ju bara att måla om. När det gäller form har jag inte alls samma problem, där kan jag ganska lätt föreställa mig hur det kommer se ut...

   Radera
 2. En blågrå nyans tycker jag vore snyggast. Vilken färg får själva "stänken"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, blågrå kan nog bli bra. Stänken kommer vara svarta och vita och kanske även röda. Bra där med att det faktiskt bara är att börja stänka de första - är vi inte nöjda så stänker vi på med rött också :-)

   Radera