tisdag 29 mars 2016

Mera målning

På väg till och från påskfirandet stannade vi på Görlinge och målade. På väg ner stänkmålades väggarna och på väg hem var det lister och paneler som fick sig en omgång.

Stänkmålade gjorde vi med äggoljetempera, först svarta prickar (kimrök som pigment) och sen röda prickar (engelsk rött pigment som vi dämpade lite med den svarta blandningen eftersom den var för ljus i original). 

Från början hade vi även tänk oss vita stänk men eftersom grundmålningen var så ljus så kändes det onödigt. Den röda färgen stänkte och rann förresten mycket mer än vad den svarta gjorde trots att det var samma äggoljeblandning i basen. 
Stänkkvast

Stänkandet gjorde vi med små kvastar av björkris. Eftersom vi inte hade planerat jobbet var det en kasserad kvast som fick stå till tjänst med björkkvistar. Den var gammal och lite styv men efter att ha provstänkt på en skiva masonit så beslutade vi att de var bra ändå. Vi hade två kvastar en tätare som gav lite större stänk och en yvigare som gav bättre spridning, tillsammans vart det den typen av stänk vi hade tänkt oss - bortsett från att någon råkade få till ett par lite för, ska vi säga intensiva, stänk. Vi behöver inte gå in för noga på vem det var...

Lister och paneler är målade i linoljefärg, färdigblandad "Hardebergablå" från Ottosson den här gången  - fast vi ljusade upp den en aning med vitt.

Återstår att måla taket och taklisten. Där har vi tänkt oss limfärg, vi hann inte med det nu eftersom det visade sig att vi köpt för lite krita. Det får bli en annan gång. 

Det är lustigt vad snabbt de här sista stegen i att göra färdigt ytskikten går jämfört med allt underarbete som inte synt men som tagit år att få till. kul i alla fall att det börjar kännas som ett riktigt rum. 

3 kommentarer:

 1. Listen under tak, vilken färg?

  SvaraRadera
 2. taklisten ska målas tillsammans med taket i vit limfärg

  SvaraRadera
 3. Jag blir alldeles varm i kroppen av allt arbete ni gör med vårat gamla hus
  Kram

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.