torsdag 10 mars 2016

En ny karta

Egentligen inte alls en ny karta - utan en från 1860.

Jag älskar gamla kartor, gillar nya kartor också, men de gamla är så livfulla... Jag har ägnat ganska mycket tid åt att leta kartor på lantmäteriet och andra ställen och trodde att jag hittat de flesta. Men den här som svärmor/mamma hittade är ny för mig. den visar hela häradet och gårdarna i ganska bra detalj.
Kartan kommer från kartrummet på Stockholms universitet - klicka för att komma till originalet som är zoombart!

Den är kul för att den visar mer detaljer om hur ladugårdslängan som legat runt gården har sett ut. På äldre kartor ritas den oftast bara som ett sammanhängande streck men här kan man ana hur de olika delarna hängt ihop plus att det ritas ut fler byggnader bakom de nuvarande husen. Det finns spår av dem nere i skogsbacken bakom husen men jag kan inte minnas att de varit med på någon karta tidigare. Däremot finns inte vårat gamla brygghus med (grunden finns kvar idag) som altså måste ha byggts senare än 1860.

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt intressant och välritad häradskarta. Jag blir lite avundsjuk :-)

  SvaraRadera
 2. Jämfört med 1842 års karta som visar en flygel tv och hörn i hörn med huvudbyggnaden, så verkar flygeln ha rivits strax efter och huset byggts på med de två kamrarna? Intressant!

  SvaraRadera
 3. Den här senare kartan verkar inte lika noggrann. De fyra byggnaderna bakom de båda gårdarna finns något annorlunda placerade men ett saknas 1842. Gränsen mellan de två gårdarna är lite annorlunda dragen.

  SvaraRadera
 4. Ja kartan är snygg, men jag tror inte heller att den är så precis. En annan rolig detalj är ju ändå att de skriver ut vad alla torpen kring Gissle är för något. På andra kartor står där bara "torp" men här märks de ut med vilka som är dragontorp, soldattorp och backstugor.

  SvaraRadera