måndag 28 juli 2014

Mer arkeologi - nu med proffshjälp

I lördags kom svägerska tillika storasyster Hanna för första gången till Skruttiga huset. Hanna är (så lämpligt) arkeolog och klev med liv och lust in i kök och pigkammare för att ytterligare ta fram, mäta in och göra en ritning av spåren av eldstäder och golv. "En kalv på grönbete" var hennes egna ord.

Minsann - spåren ledde in i köket där det hittades ett stampat jordgolv på samma golvnivå som den i pigkammaren. Riktigt hårt när man knackar på det! 


Mätning pågår.


Vi har även spår av gammal vägg - längst upp i bild, intill stengrunden, syns rester av gammal mittsyllstock och innanför det vad som verkar vara en golvbjälke. 

Denna gamla syllstock går förbi hörnstenen, som är nästan perfekt huggen i 90 grader. Det syns lite dåligt på denna bild, men klicka upp den och titta uppe till vänster i det mörka hörnet.

Vi är allra troligast inne på ett golv och väggrester som hörde till en byggnad som stod på husets plats på 1600-talet. Återkommer när vi fått en mer fullständig rapport från Hanna! 

Den förste ägaren till Görlinge under 1600-talet som min mamma hittat, hittills, är ryttmästare Erik Månsson. Han borde vara född före 1620 och var gift med Anna Planting. Erik Månsson var ryttmästare vid Uplands livregemente. Kanske var Görlinge ett boställe för denne Månsson - 1685 dyker han upp under "nr 88 Görlinge" för första gången. Görlinge har alltså nr 88 i rullan och var ett skattekronohemman, 1 mtl och med en häst för ryttaren. 

1687 står Anna Planting som ägare, hon är då änka och har förmodligen ärvt rusthållet och dess augement Knyllinge som låg i Fröslunda. Kanske klev Anna och Erik runt på detta golv?

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.