torsdag 31 juli 2014

Svinaktigt stora framsteg (höhö)

Vi är varje dag ivrigt påhejade av Franzéns härliga grisar - våra närmaste grannar.


Jädrar vad vi skottat de senaste dagarna. I förrgår körde jag mer eller mindre heldag, och idag har vi haft förstärkning av grannarna (inte grisarna). Bara ett rum kvar att skotta nu, det känns som om vi kommer få en del hasopor över. Vi hade beräknat 35 kubik och beställde 40 för säkerhets skull. Det som är bra med detta är att vi kommer ha fin tillgång till stabil fyllnad för div. växthus, odlingsbäddar, lusthus mm.


…och så här stor var ju högen från början. Måste lägga ut med jämna mellanrum!

I bagarstugan ska vi lägga tillbaks det gamla golvet om det går. Idag gjorde vi ett provskott. Vi lade in alla (hyfsat fina) gamla golvbrädor för att prova om det ens funkar mängdmässigt - flera av brädorna är ordentligt åtgångna av mask, har stora sprickor eller till och med hål, stora hål. Men om vi får till det så kommer det bli jättefint! En del skurning, försiktig slipning och tilljämning av kanter behövs förstås. Brädorna är rejält tilltagna i bredd, här gömmer sig min man bakom en av dem.

Vi har förresten också beställt golv till två andra rum. Till köket vill vi ha ett riktigt fint trägolv, och det fanns tyvärr inget befintligt golv som gick att använda till den stora golvytan som nya köket innebär. Vi bestämde oss därför att beställa ett nysågat golv, ett kilsågat furugolv från Åttersta Såg. Dom har varit väldigt kommunikativa och tillmötesgående (vi har haft mycket funderingar och kom t.ex. på att vi ville ha snabb leverans pga att vi vill vara här och ta emot golvet själva) så vi har förmodligen hela lasset här på måndag eller tisdag! Otroligt spännande. Vi blev inbjudna att göra studiebesök på sågen också, så om vi hinner med det på vår färd hemåt igen så ska vi definitivt stanna till där.

Till vår tvättstuga (inre delen av bagarstugan) har vi beställt golvtegel från Qvesarum som vi hoppas ska vara fint. Vi fick en offert från ett annat företag men det teglet var nästan dubbelt så dyrt per kvadratmeter. Vi hoppas att Qvesarums duger till vår tvättstuga. :)

Vi hade planer på att lägga tegelgolv även i hallen, men vi har funderat en del och tror att vi lägger in trägolvet från inre delen av köket där istället. 

Vi är också glada att se att vår blogg har fått mycket röster på Bauhaus tävling, Årets byggblogg. Det är lång tid kvar av tävlingen och det är många fina bidrag med och tävlar, men vi är ändå glada för varje röst vi får! Länk till röstningen finns längst upp till höger på bloggen så länge som tävlingen pågår.

3 kommentarer:

 1. Hej, härligt enkelt men tungt att skotta grus! Jag hittade hit via badhus tävling, läser södergården som också är med. Vi har lagt in ett qvesarum i orangeriet i somras, så om ni har några frågor... Finns på jugendhuset.blogspot lycka till med högen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise

   Vad roligt - din blogg är en som vi tittade på när vi bestämde oss för golvet. verkligen fint hus du har!

   Radera
 2. Golven blir nog kanon! Rek. Gysinge linoljesåpa så småningom. Känns så bra att skura, torka med och luktar så otroligt gott. Drygt är det också.

  SvaraRadera