måndag 21 juli 2014

Köket tar form

Det är rätt spännande just nu, vi håller både på att fixa förutsättningar för att kunna lägga golv tillsammans med Johan från 3:12 Byggnadsvård och fixa förutsättningar för Johannes från Svenska Jordhus att mura våra skorstenar och spiskåpa. Här nedanför visar vi några bilder först från innan vi satte igång, sen från nuläget.

Vy från hallen, här ser vi dels diskbänken där det bara funnits kallvatten. Den ska vi återskapa. Sen ser vi också gamla vedspisen och spiskåpan, allt i mycket dåligt skick. 

Det här var alltså när väggen fortfarande delade de två rummen som nu är ett. Väggen sattes troligen upp runt 1900 - vi har hittat en annons på en tidningssida som är daterad 1900 (eller om det var 1901). Det kändes därför helt OK att ta ner väggen! Vedspisen är en Husqvarna nr 0726, en jättetrist och slätstruken variant. Uppe har vi en nr 027 som är mycket finare och som vi ska flytta ner. 
Alltså - det var ett jädra slitjobb att ta ner spis och fundament. Jag ville försöka bevara så många av tegelstenarna som möjligt för att kunna använda dem till den nya konstruktionen. De flesta av de stenar som satts dit hela lyckades jag få bort hela, men det satt en hel del avhuggna stenar där också. Och vääääldigt mycket puts… 

Under spiskonstruktionen visade det sig att det var en gjuten platta precis framför spisen, men under så var det först några brädor och under det typ 40 cm hårt packad jord med några rejält murkna stockar rakt igenom… 

Läge att spetta/skotta bort rubbet med andra ord. Bildkvaliteten på denna bild är inte helt 100, men det var sent och jag var trött… :) Allt det här grejade jag med medan övriga familjen var och hälsade på farmor. Ryggen påminde mig om att den existerade kan jag säga. Hade fin hjälp av grannen A en kväll med att bära ut tegel, det går så himla mycket fortare och smidigare om man är två!

Sen kom så min man, den konstruktionstekniske av oss, hem och satte igång med nya fundamentet. Vi ska ha en konstruktion som går runt den gamla murstocken med en kamin längst till vänster där gamla vedspisen satt, en spis (modern) i mitten och sedan vedspisen från övervåningen på den högra sidan. Vi byter alltså plats på vedspisen av praktiska skäl. (Vi ska ha matrum i den väntar delen och vill därför kunna dra nytta av en effektiv kamin i den delen av rummet.) Japp, vi använder lecablock. Kanske inte så byggnadsvårdigt men väldigt praktiskt.

Återigen - lite dålig kvalitet på bilden men återigen så är det kvällskvist. Vi har satt upp ett par frigolitblock så att man kan föreställa sig lite bättre hur hela "klunsen" kommer te sig i rummet. Murstocken kommer vi bredda ca 20 cm på varje sida så det blir lite mer symmetrisk tillsammans med den nya spisen. Den översta nivån på lecablocken visar var golvnivån kommer vara. Vi ska ha en murad spiskåpa som går runt hela klunsen. 

Vi had just nu ett riktigt bryderi med vad vi ska ha för golv i köket… det gamla trägolvet visar sig vara svårt att lägga tillbaks med bra resultat, i vänstra delen låg ett fult pinnigt golv som var relativt "nytt", och i högra, mindre delen ett tjockt och fint golv som vi gärna vill återanvända nånstans i huset. Problemet blir att få till ett golv som funkar i hela rummet, eller få till två golvtyper som kan samsas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar