fredag 12 september 2014

Dörrbeställning

Vi håller på med att beställa en ny dörr till baksidan. Den som sitter där nu är relativt nybyggd, pålappad för några år sen och mycket, mycket otät.


 
Jag hade ingen ny bild på dörren så det får bli en gammal från i vintras.

Vi har tagit mått och profiler från de äldre dörrar som finns hos oss och i grannhusen. Med det som grund har vi nu beställt en nytillverkad dörr hos ett lokalt snickeri - XXXXX (Namnet borttaget pga tvist) snickeri. Vi är mycket spända på hur resultatet ska bli!

Dörren blir en paneldörr med profiler likt de på bilden.


Spikat med klippspik, fast ordentligt inslagna. Ofta när man ser nytillverkade "allmogedörrar" så har man lämnat spikskallarna utanför träet, som någon sorts dekorationsknoppar. Så har man naturligtvis inte gjort tidigare då man såg spikarna som just det de är - spik.


Trycken, lås och gångjärn är ett rätt knepigt kapitel. De som vore historiskt rätt lämnar ju en del i övrigt att önska när det gäller täthet och säkerhet.



Det här är vårt handtag från framdörren, dörren som ska ersättas saknar helt handtag, där drar man i nyckeln vid behov.

Vi har inte riktigt bestämt oss än men det lutar åt någon nytillverkad äldre modell av trycke och beslag.


Färgen är ett annat kapitel, här är framdörren igen. Ursprungligen målad i blått, sen gulaktig och till sist en brun nyans. Dörren på baksidan är svart, mer som en uthusdörr och förmodligen är det just så man sett den. Bagarstugan har ju inte använts som bostadsyta utan mer som förråd, verkstad och bagarstuga. Förra sommaren pratade vi med sonen till Axel Björkeroth som ägde huset i början av 1900-talet och han berättade att det här rummet då användes tillfälligt av en kringresande läderarbetare som höll till där när han var och jobbade i byn. I övrigt stod det tomt.

3 kommentarer:

  1. Handtaget från er framdörr tror jag kommer från en mycket gammal kista. Fint!

    SvaraRadera
  2. Gillar det jag ser och tankarna omkring...

    SvaraRadera
  3. Snyggt med paneldörr! Och rätt tänkt tror vi...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.