fredag 22 maj 2015

Lergolv

I badrumet och tvättstugan nere ska vi ha golvtegel och golvvärme. Golven görs av lerbruk som läggs direkt på skumglaset. Värmeslangen ligger i lerlagret, eftersom leran är bra på att fördela värmen behövs inga plåtar.
På leran ska vi sen lägga golvtegel, i alla fall i tvättstugan. Först var det tänkt att vara tegelgolv i badrummet också men vissa av oss har börjat tvivla och vill kanske ha någon form av klinkers där - vissta tror att golvteglet kommer bli skitigt. Vi får se hur det blir med det...

Här är golvet i badrummet klart. Väggen har fått första lagret puts också. nu ska det få stå och torka ett bra tag. Fönster och dörrar öppna och fläkt på det. Det är mycket fukt som ska ut nu.
Det här är ett jobb som jag verkligen hade velat vara med på, tycker det är kul att jobba både med lera och murning men dessvärre är det även här så att jag fått inse att man inte hinner med allt själv så det är Pavel som varit på plats och gjort golven.

Den här typen av spår verkar vara obligatoriska när man gör golv...

12 kommentarer:

  1. Oh, vilken konstruktion har du bakom putsen på väggarna i badrummet? Och vilken puts har du valt? Lera? Och ska du behandla de färdigputsade väggarna på något sätt?
    Står inför liknande tankar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rena timmerväggar. De har jack huggna sedan tidigare men jag tror ärligt talat inte att de jacken gör så stor skillnad. Det är lerklining, tror jag har skrivit ut "receptet" i något tidigare inlägg.

      Det ska på ettlager puts till så att det blir slätt och sen ska det målas eller tapetseras. I badrummet tänkte vi nog måla med äggoljetempera - det ska ge en yta som är ganska vattentålig.

      Radera
  2. Härligt med kompisar i den ekologiska byggnadsvården! Vårt badrum har samma konstruktion i golvet - marken, skumglas, lera och tegel. Teglet har vi oljat med linolja/terpentin 3 ggr. Kommer eventuellt att i badrummet vaxa själva stenarna. I väggarna bara orginalteglet och lerputs på det. Som en liten eftergift har vi valt duschkabin för att inte få för mycket vatten direkt på väggen. Alla väggar målade med kalkkacein från Auro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också planer på att ställa in en duschkabin för att hålla det lite säkrare. Inte så snyggt men det får vara så ett tag.

      Hur har det funkat med golvtegel i badrummet, har ni haft det så länge?

      Radera
    2. Vi har inte börjat använda badrummet ännu. Men återkommer gärna med rapport

      Radera
  3. Det räcker med kokt linolja. Molekylerna är små nog att tränga in ändå (värmer man den en aning sjunker viskositeten dessutom) och terpentinet är inte så värst hälsosamt.

    SvaraRadera
  4. Roligt att se att folk "vågar" bygga på ett otroligt vettigt sett. Har du/ni vart i kontakt med något försäkringsbolag och hört vad de säger? Pratade med Johannes riester(?) som har lyckat försäkra alla badrum han har byggt med dessa lösningar. Skall om tre veckor gå på en lergolvskurs i Mölndal med eko Ulf.

    Hur tjock lager med hasopor har ni och la ni det direkt på barmark eller någon annan lösning?


    Hade vart roligt att höra hur ni upplever att det har fungerat hittills.

    Jag tänkte använda mig av ett duschkar (showertray) ist för duschkabin då de oftast är så fruktansvärt fula. Med vänlig hälsning, harald

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser att jag varit dålig på att svara här - hasoporlagret är ca 30-40 cm tjockt. I badrummet är det nog som tjockast eftersom det var första rummet jag grävde ur och därför också var mest entusiastisk ;-)

      Skumglaset ligger direkt mot marken utan någon duk eller liknande mellan.

      Har inte pratat med försäkringsbolaget om det här rent konkret men jag räknar ändå med att få fixa det själv om det skulle bli något problem.

      Radera
  5. Hej! Funderar på att göra sådant lergolv ovanpå skumglas typ hasopor. Hur har det fungerat för er? Hur ser ni på att man aldrig kan kontrollera fukt i syll osv? Själv har jag krypgrund vilket skulle innebära att jag frångår orginaltanken och täpper igen ventialationerna i denna del av huset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med att kontrollera fukten i syllen får jag ju nästan oavsett vilken lösning man väljer. Om man inte lämnar en lucka så klart. Men en lucka borde man ju kunna göra i det här golvet med om ma skulle vilja - fast det har inte jag gjort...

      Radera
  6. Hej!
    Vad roligt att se bilder på ert badrumsprojekt.
    Jag har sökt lerbyggeföreningen men inte fått någon återkoppling,
    Har ni behandlat eller blandat i linolja i leran, vilken typ av olja i så fall?
    Mvh/ Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vi har lagt tegelgolv på lerlagret så därför har vi inte behandlat det på något sätt. det finns väl flera olika sätt att behandla rena lergolv, men jag är inte så insatt så jag kan dessvärre inte komma med några råd där.

      Våra tegelgolv har vi behandlat med olika typer av oljevax och det har fungerat mycket bra - tror vi skrivit några senare inlägg om det.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.